Sunday, July 8, 2007

Nalcoholist

U kent ze wel, de glasbakken die bij de meeste supermarkten staan. Alle verschillende kleuren glas worden apart daar in gezameld. Toen ik een tijdje geleden er langs fietste zag ik een man bij de containers staan die zeer behulpzaam was als er mensen kwamen om hun lege flessen in de glascontainers te gooien. Hij maakte een praatje en vroeg of hij het lege fust in de glasbak mocht gooien. De meeste mensen vonden dat prima en gaven zonder bedenkingen het glaswerk, wat veelal in een plastic tasje zat, gewoon aan hem af. Maar de man gooide eerst alleen de potjes in de bak en van de flessen bekeek hij het etiket. Zo te zien maakte hij een schifting tussen sterkedrank, wijnflessen en de andere, zeg maar gewone flessen. Ik dacht eerst, daar heb weer zo'n alcoholicus met een slim maniertje om aan zijn verslavingsmiddel te komen. Schaamte om iemand aan te spreken heb ik niet snel, dus vroeg ik aan hem wat hij met de vrijwel lege flessen ging doen.Ik moest met hem mee lopen naar de achterkant van het parkeerterrein. Daar stond zijn bestelauto met de achterklep omhoog,"kijk zei hij hier zet ik de flessen ondersteboven in een soort afdruiprek met een gootje en een vaatje er onder, zo vang ik de laatste restjes op". "Maar dat is toch niet te drinken", zei ik. Hij moest verschikkelijk lachen om mijn opmerking, en vertelde dat het hem er echt niet om ging om voor niks of weinig aan drank te komen, want hij luste het niet eens."Ik maak er brandstof van voor mij auto, echt millieu vriendelijke brandstof,"riep hij triomfantelijk! In een paar weken tijd verzamelde hij genoeg liters, die hij vervolgens thuis met een eigenhandig gemaakte distileerketel kon omzetten in pure alcohol. Zijn auto had hij technisch aangepast en liep als een CO2 vrij zonnetje!
En het glas ging echt helemaal leeg terug in de glasbak.

No comments: