Monday, September 17, 2007

guldig

"Wat maakt het uit wie je bent, schoorsteenveger stratenmaker of miljonair, dat rot ding weet niet eens wie je bent," zei de man die scheldend voor de pinautomaat stond. Hij was al een tijdje bezig om geld te pinnen, maar kennelijk verliep het niet zonder problemen. De rij met mensen die stonden te wachten was vrij aanzienelijk geworden. Een jonge vent had al als geintje naar hen geroepen, dat pinautomaten niet altijd Alzheimerproof waren, maar dat maakte hem alleen maar nog bozer. Om te voorkomen dat zijn pinpas zou worden ingeslikt door het geen geldverstrekkende monster, stopte hij met zijn pogingen om aan cash geld te komen. Toen ik even later in mijn krantenlees-stamkroeg, een kopkoffie ging drinken, zag ik hem aan de bar zitten. Ik herkende hem direct aan zijn nogal forse posstuur en de vele armbanden en ringen die hij droeg. Je bent nieuwsgierig of niet, nou dat laatste ben ik niet en het eerste wel, dus ging ik op de barkruk naast hem zitten. Hij keek mijn aan met een blik van herkenning."Je hebt het zeker wel gezien hè, dat, ook al heb je geld dat je er ook nog verstand van moet hebben om het te pakken te krijgen, en dat verstand, dat wil bij mij gewoon niet lukken," zei hij lachend zijn schouders op halend. Ik vertelde hem dat ik ook wel eens problemen had met het onthouden van mijn pincode. Maar zijn pincode wist hij juist altijd exact, hij had geen enkele moeite die te onthouden. Het ging bij hem altijd over het te pinnen bedrag dat verkeerd door de pinautomaat werd begrepen. Op het displee stond iedere keer te lezen, ongeldig bedrag ingevoerd.
"Dus weer geen briefjes, terwijl het mijn eigen zuurverdiende geld is!"riep hij getergd. Na dat we samen eerst eens wat ontspanning zochten in een pilsje en partijtje biljarten, stelde ik hem voor terug te gaan naar die 'valse pinautomaat', om te proberen alsnog geld te pinnen. Bij mijn uitbetalingverzoek werkte de pinautomaat perfect, nu was het zijn beurt. Ik mocht van hem blijven kijken hoe hij het deed, nu zag ik de fout die hij maakte. Euro's zijn geen guldens, dus vroeg hij iedere keer gewoon teveel geld aan de automaat. Na de correctietoets werd het juiste , lagere, bedrag ingetoetst en bingo de briefjes verschenen! "Eindelijk mijn poen door het gewoon goed te doen,"riep hij dol uitgelaten.

No comments: