Friday, September 7, 2007

Gezonde ziekte

"Er gaat heel veel tijd verloren met het zoeken naar de waarheid," zei de vrouw die naast mij kwam zitten in de overvolle wachtkamer van de dokter. Ze had een vrolijk sproeterig gezicht omrand door kort rood haar dat opgesierd werd met een flonkerend diadeem. Ik moest haar eigenlijk wel gelijk geven, maar dat al dat zoeken soms ook helemaal niet nodig was. "Ik neem aan, dat u hier op zoek bent naar de waarheid over u gezondheid, vroeg ik haar. "Maar als ik u zeg dat die waarheid mensen echt niet beter maakt, waarom zou je het dan willen weten?"vervolgde ik wijs. "Volgens mij heeft u het helemaal bij het rechte eind," zei de vrouw, "maar wat dan?"vervolgde ze vragend. Enkele wachtende die ons gesprek gevolgd hadden stonden op, leverde hun nummertje in bij de doktersassistente en vertrokken. "Kijk," zei ik, "die hebben hun tijd ergens anders voor nodig, want alles weten geeft ze last en moeite, en dat willen ze eigenlijk niet." "Toch is het goed te weten of je wel of niet ziek bent,"kibbelde de vrouw, "want ik ga niet zomaar zonder reden naar een dokter." "Goed, als u het weet wat u scheelt, voelt u zich dan beter?"vroeg ik haar plagerig. We kwamen er niet echt uit, maar het gevolg was wel, dat we al snel aan de beurt waren. Kennelijk zijn veel mensen niet echt op zoek naar de waarheid of willen ze die niet weten."En?"vroeg ik haar nieuwschierig toen ze uit de spreekkamer stapte. "Die dokter is knettergek, hij zegt dat ik niets mankeer, ik ben alleen ontzettend zwanger en dat is wel de echte waarheid,"riep ze triomfantelijk!

No comments: