Tuesday, September 11, 2007

Getikt

Het was een drukte van jawelste op de weekendmarkt. Een lekker najaarszonnetje had veel mensen doen besluiten een bezoek aan de markt te brengen. Zo ook ik, want normaal gesproken heb ik een beetje hekel aan enorme mensen massa's, maar nu met dit mooie weer stoorde ik mij er niet aan. Wat ik altijd het leukste vind op de markt, dat zijn de standwerkers. Het maakt hun niet uit wat ze verkopen, als ze maar verkopen, van onderbroeken met een lichtgevend kruis tot overheerlijke bakbananen en hun stem acrobatiek is eigenlijk het aller mooiste. Opeens viel mij een verkoper op met wel een heel apart verhaal. Hij riep in verschillende talen, want een grote stadsmarkt is heel multicultureel tegenwoordig, dat hij instandtijd verkocht. Heel veel publiek verdrong zich voor zijn kraam, want van instandtijd, tijd die je kon bewaren en kon gebruiken wanneer je dat zelf wilde, daar hadden ze nog nooit van gehoord. Ik had mij op een wat onbeleefde manier, gewoon op zij duwen, vooraan bij de kraam geposteerd. In een aantal kartonnen dozen zaten keurig dicht gesaelde pakketjes met een prachtig opschift in onvervalst Nederlands.'Real instandtime for all everlasting', stond erop. Zijn verhaal was gewoon geen speld tussen te krijgen. "Zijn hier mensen die tijd tekort hebben?" vroeg hij aan zijn toehoorders." Veel mensen knikte of riepen ja." Als u nu één zo pakketje koopt, dan heeft u voor altijd wat tijd in voorraad!"schreeuwde hij met een echte standwerkersstem. Hij hield een pakketje omhoog en riep nog harder," in een zo'n verpakking zit zeker voor een jaar aan tijd verborgen, het is een kwestie van openmaken en gebruiken!" Een van de aspirant kopers, vroeg of hij de inhoud van het pakketje mocht zien. Maar dat kon niet, "want anders vervliegt de tijd die er in zit, dus alleen open maken als je het nodig hebt" zei hij heel beslist. Met al zijn geschreeuw en aanprijzen van zijn handel, had hij een ding waarschijnlijk expres tot het laatste toe geheim gehouden, de prijs! "Voor maar € 50.- plus een vol jaar garantie, dat is toch een koopje voor zo veel tijd." In een mum van tijd had hij heel zijn handel verkocht. Er waren zelfs mensen die een doos met een dozijn stuks kochten." Want je kan er beter mee verlegen dan om verlegen zitten,"zei een van hen. Ik keek in mijn portemonnee of ik nog een vijftigje bezat, mijn vrouw had namelijk gevraagd wat fruit en groeten mee te nemen. "Dat komt een andere keer wel,"moppelde ik. Met een beetje schaamte kocht ik zijn laatste pakketje met tijd.
"En", vroeg mijn vrouw, "heb je nog wat lekkere groente en fruit kunnen kopen?"Ik schudde van nee en vertelde haar dat ik iets heel nieuws had gekocht."Ik heb tijd gekocht,"riep ik vol trots. Na het open maken van het pakketje kwamen er vier AA batterijtjes te voorschijn, met een keurige brief er bij. 'Met deze vier super battrijen kunt u, als u ze plaats in een klok de tijd tot leven brengen, u heeft een jaar lang garantie, stond er op. Die avond aten we alleen een boterham met tevredenheid, terwijl de keukenklok zachtjes de tijd weg tikte.

No comments: