Wednesday, December 12, 2012

Muiszus

Ergens in de Sahara leefde in een kleine oase een groot muizenvolk. Iedere muizenfamilie bezat een eigen ondergronds gebiedje met een soort huisje met heel veel holletjes en gangen.
De muizenfamilies hadden met elkaar afgesproken, om niet altijd maar gemopper en geruzie met elkaar te hebben, dat er een soort muizen regering met een Oppermuis als koning, moest zijn.
Na heel veel jaren dat alle muizen zeer tevreden waren  met hun regering en koning Oppermuis, kwam er opeens de klad er in, of anders gezegd, koning Oppermuis ging vervelend doen door alsmaar zijn zin door te drijven en veel te mopperen. Goed de koning was dan ook wel erg oud geworden en misschien daardoor een beetje chagrijnig en vervelend in de omgang. Eigenlijk vond iedereen het ook wel  een beetje zielig voor de oude koning Oppermuis. Er moest dus eigenlijk wat veranderen, want zo ging het niet goed. Om het niet tot te veel geharrewar te laten komen, besloot het muizenvolk met de koning en de muizenregering midden in de nacht bij elkaar  te komen op een zandheuvel in de woestijn. Toen zij daar met elkaar zaten te miezemuizen,want ze konden het maar niet eens worden met elkaar, verscheen er opeens een prachtige heldere ster aan de donkere hemel. Iedereen was erg nerveus en opgewonden, het was een gepieperde de piep vanjewelste. Een mooie zilverkleurige lichtstraal van de ster scheen precies voor de voeten van de oude koning Oppermuis. Kijk nou, daar gleed zomaar een muizenengeltje over de sterrenstraal naar de aarde, plof daar lag ze in het zand. Ze schudde haar vleugeltjes schoon en kuchte zachtjes. Toen klonk er een heel lief stemmetje. "Lief, heel lief muizenvolk, ik kom jullie  iets vertellen waar jullie heel blij van gaan worden." Alle muizen stonden muisstil in een grote kring om koning Oppermuis en het muizenengeltje. "Luister maar eens goed", sprak haar mooie stemmetje verder. "Ergens, niet in het paleishol, maar in een gewoon muizenholletje, zal vannacht jullie nieuwe koning geboren worden. Ik zal ook zijn naam vertellen, Muiszus, zo heet hij en hij zal heel goed voor jullie gaan zorgen." De oude Oppermuis huilde van geluk toen hij dit hoorde en vertelde dat hij echt te oud was om nog voor zijn muizenvolk te kunnen zorgen. "Ik ga lekker met muizenpensioen zodra Muiszus groot genoeg is," snikte hij door zijn tranen van geluk heen.
In die donkere sterrennacht werd er ergens diep onder de grond van de oase een muisje met een roze staart rode oortjes geboren. Dagenlang was het een super groot feest met veel kaas en heel veel ander lekker muizengeknabbel.          

No comments: