Friday, December 28, 2012

Mijn zegen heb je

Waarom verpakken wij mensen altijd alles. Van geboorte tot het graf, je wordt verpakt en je zal verpakken. Alles wat maar even niet de naakte werkelijkheid kan of mag zijn, moet iets omheen gevouwen, gewikkeld, gedoosd, gekist, geseald en wie weet wat nog meer, worden.
Kijk, er is wel een verschil in de doelmatigheid van verpakken, zo kan je moeilijk een kilo suiker of een liter bier in je zak stoppen, ik noem deze manier van verpakken dan ook een product hechtende verpakking, ze kunnen niet zonder elkaar als ze verplaats moeten worden.
Nee, het gaat mij vooral om het niet praktische deel van bepaalde verpakkingen. Ik noem er zo een paar die niet alleen verspillend zijn, maar tevens een soort razernij of hysterie veroorzaken bij de uitpakkers. De blitzer verpakking is er zo een, hij is wel de meest irritante aquariumachtige verpakking die zo ontworpen is om alleen maar naar het verpakte ding te kijken en zeker niet om open te maken, want als je dat doet, is een verbandtrommel in de buurt haast een must. Dan is er nog, de hier openen, verpakking, dat hier werkt niet of doet het niet zonder hulpmiddelen, als mes, schaar of tangen. Nog zo een, waarom zou je niet een pak koffie, je kent ze wel die vacuüm harde, gewoon op een makkelijke manier open kunnen maken, gewoon zonder dat de stofzuiger er aan te pas moet komen om de koffie van de keukenvloer op te zuigen, ik zou het niet weten. Er is werkelijk geen spijker, schroefje of moertje meer los te koop. Ingeseald in doosjes met altijd net niet genoeg of veel te veel er in, zodat je een hele restanten verzameling thuis hebt.Niks geen onsje, pondje of een kilootje ijzerwaren, dat is spijkers op laagwater zoeken en veel te oneconomisch voor de doe het zelf handelende verpakkingsindustrie.
Als mens, tot slot, worden we ook voortdurend ingepakt. Van pampers tot tena lady, van het staats keurslijf tot uiteindelijk de gekiste lijkwade.
Ik heb eigenlijk maar een wens voor het komende jaar. Die wens is, dat we minder verpakken wat vrij mag zijn en dat we meer verpakken dat gevangen moet zijn. Seal en blizert al het wapentuig zo stevig in dat het nooit en te nimmer nog uit de verpakking gehaald kan worden. Blisterverpakking! mijn zegen heb je.              

No comments: