Monday, December 24, 2012

Kerstvlieg

Bij het keukenraam van ons huis zit al heel lang, in een verborgen gaatje van het kozijn, een kleine spin. Het is onze huisspin, en we noemen hem Kees. Af en toe zie ik Kees aan een draadje heen en weer wiebelen om zich in de  ochtendzon te koesteren. Ik zie hem echter nooit een web maken dan alleen maar die ene draad die hij gebruikt als een soort schommel. Hoe Kees aan zijn eten, een prooi komt, wist ik tot voor kort niet, want ik had hem er nooit een zien vangen.
Twee dagen geleden zag ik een flinke bromvlieg al brommend alsmaar tegen de binnenkant van het keukenraam botsen. Door het abnormale warme winterweer was de vlieg waarschijnlijk wakker geworden en gaan vliegen, gewoon dat stomme vliegen zoals het hoort bij vliegen.
Hoe dan? door keihard onophoudelijk tegen het raam te botsen om door het glas heen naar buiten te willen gaan. Dit kamikaze gedrag hebben ze al zolang er glas is, dus zeker honderden jaren, met als gevolg, steeds een brommende koppijn en geen succes, hoe dom kun je zijn als vlieg. Ik zou zeggen probeer eens wat anders, neem bij voorbeeld een glassnijder of een hamertje mee, dat heeft wellicht meer effect dan dit non evolutionair vlieggedoe. Dit even als kanttekening. Maar goed dat luidruchtige gevlieg van de vlieg had ook Kees wakker gemaakt.
Twee dagen voor de kerst en dan zo'n kanjer van een vlieg in de buurt als kerstkalkoen. Als in een flits liet Kees zich langs zijn schommellijn zakken en begon al slingerend de vlieg op te jagen. Ja hoor, als een soort lasso werd de kleverige spindraad om de vlieg heen geslagen en Hebbes! Kees hoefde in ieder geval niet naar de supermarkt om kerstinkopen te doen, want even later was hij met zijn ingepakte prooi in het gaatje verdwenen en liet zich voorlopig niet meer zien.
Eet smakelijk.        

No comments: