Tuesday, January 6, 2009

Krables

Het gebeurde al een aantal ochtenden achter elkaar, zomaar in een onwillekeurige straat in een onwillekeurige stadswijk. Een vrij stevige dame van een jaar of veertig, misschien iets meer, start haar auto met totaal stijfbevroren ramen. Vervolgens verdwijnt ze in haar flat, de auto moederziel alleen met draaiende motor achterlatend. Na een kwartiertje of iets meer, kwam ze opgemaakt als een 'grande dame' naar buiten, om in haar inmiddels opgewarmde oliebol op vier wielen te stappen om vervolgens al rokend en stinkend weg te scheuren. Ik had dit milieudelict, want zo noem ik het, al een paar ochtenden met grote ergernis gade geslagen. Wat te doen, de milieu ridder uithangen, door haar mondeling de les te lezen. Gezien haar forse postuur en haar 'wie doet mij wat' uitstraling, leek mij dat niet zo verstandige keus. Ik besloot het over een andere boeg te gooien, een boeg die zeker een ander start en ruiten krabben gedrag zou veroorzaken. De volgende ochtend was het weer zover, het had die nacht ook weer aardig gevroren en alle auto's in de straat stonden er met hun wit geblindeerde ramen netjes te wachten om gekrabd te worden. Maar natuurlijk niet de auto van mijn milieu delinquente. Hij stond weer als iedere ochtend stotterend te draaien terwijl de windstille straat werd gevuld met een witte uitlaat mist. Toen ik er zeker van was dat ze naar binnen was gegaan, rende ik naar haar auto, waar de voorruit inmiddels al aardig van was ontdooid. Twee straten verder was een politiepost. Zonder te verblikken of te blozen parkeerde ik de auto vlak voor de ingang van het politie bureau. Ik stapte razendsnel uit en ging er als een haas van door, de auto met draaiende motor achterlatend. Wat en hoe het allemaal is verlopen laat zich raden. Maar ik zie van uit mij slaapkamerraam voortaan de vrouw eerst de autoruit krabben, misschien brommende, maar zonder draaiende motor.

No comments: