Saturday, June 15, 2013

Vaderdag

Ondanks de stevige wind was redelijk terrasweer aan de waterkant, de zon scheen tenminste en dat was al heel wat. Een goudgele jongen met een wit boordje stond voor mij te glinsteren. "Mag ik bij u komen zitten er is nergens nog plek en ik denk dat u alleen bent, toch?" Het was een stevige meid  met getatoeëerde armen en nek die mij vragend aan keek. Ik knikte en zei dat ik geen bezwaar had tegen haar gezelschap. "Omdat u zo vriendelijk bent, Ober! een pils voor mij en deze meneer, drinken we samen een natte klets." "Weet u," ik onderbrak haar door te zeggen dat ik geen u was maar gewoon een je of jij, "oké weet je dat jij erg op mijn vader lijkt, die zou ook zo reageren." Opeens zag ik dat ze een traan wegveegde van haar wang. Ik vroeg haar of alles wel oké met haar was. De ober had ondertussen de bestelde biertjes neer gezet en mijn gesprekspartner stond er op om alles te betalen, ook mijn eerdere consumpties. "Dat is van het erfenisje van die ouwe, want hij hield ook zo van een biertje op zijn tijd." "Proost," op die ouwe van je dan maar,"riep ik. De tranen bigde nu echt over haar gezicht."Sorry hoor, morgen is het Vaderdag, maar ja mijn vader is pleite, naar onze lieve heer, begrijp je? en nou kom ik jou tegen, net zo'n figuur als hij was," ze lachte en snotterde tegelijk. "Ik heb zijn begrafenis moeten regelen want mijn moeder was helemaal de weg kwijt, dat arme mensie. Mijn vader hield niet van opgepoetste dingen, hij was ruig en alles wat die deed hoefde niet zo nauwkeurig en precies te zijn, leven zei hij dan, dat moet je, niet zeiken."Ik vond dat het nu mijn beurt was om een rondje te geven, ze vond het prima en stak een peuk op terwijl ze het pakje shag naar mij toe schoof schoof ik het weer terug met de opmerking dat ik al een tijdje gestopt was en dat zij dat ook eens moest doen. "Zie je nou je bent echt sprekend mijn vader, die liep ook altijd te mekkeren over dat roken van mij."ze haalde een diepe trek en piekte de peuk daarna het water in. "Oké, je hebt gelijk dit was mijn laatste trekkie, gooi jij het pakkie straks effe ergens weg in een afvalbak dan krijgt die ouwe toch nog zijn zin." "Waar was ik gebleven, ratelde ze verder, o ja dat ik de begrafenis van  mijn vader heb geregeld, weet je, hij wilde geen kist van eikenspaanplaat en nep koperen handvatten dat vond die slecht voor de wormen. Ik heb zelf een kist gemaakt van gesloopte pallets, die kist was net zo ruig als mijn vader, die begrafenis gozer vond het maar niks en vertelde dat het niet mocht, onzin natuurlijk, hij kon er  gewoon niks aan verdienen dat was het, de klootzak, wat een huichelaars beroep is dat zeg. Weet je, ik heb het gewoon zo gedaan zo als die ouwe het wilde, zonder heilige kruizen toeters en bellen." Ze stond plotseling op want ze moest nog naar haar moeder om voor haar te koken. "Dat lieve mensie ik ben blij dat ik der nog heb, mag ik je een zoen geven? dan heb ik morgen toch een fijne Vaderdag, doei!" En weg was ze als een wervelwind in de late namiddag.  

No comments: