Thursday, June 20, 2013

TijdvalHet was een drukte van jewelste op de weekmarkt, het lekkere zonnetje had veel mensen doen besluiten een bezoek aan de markt te brengen. Zo ook ik, want normaal gesproken heb ik een hekel aan mensen massa's, maar nu met dit mooie weer stoorde ik mij daar even niet aan. Wat ik altijd het leukste vind op de markt, dat zijn de standwerkers. Wat een gasten zijn dat, het maakt hun niet uit wat ze verkopen, als ze maar verkopen, van onderbroeken met een lichtgevend kruis, onbreekbare zakkammetjes tot overheerlijke, kuis verrotte, bakbananen. Ik vind hun stem acrobatiek eigenlijk het aller mooiste.Ook deze keer viel mij een verkoper op met wel een heel apart verhaal. Hij riep in verschillende talen, want een stadsmarkt is heel multicultureel tegenwoordig, dat hij instant tijd verkocht. Heel veel publiek verdrong zich voor zijn kraam, want van instant tijd, tijd die je kon bewaren en kon gebruiken wanneer je dat zelf wilde, daar hadden zij, maar ook ik, nog nooit van gehoord. Ik had mij op een wat onbeleefde manier, gewoon even wat duwen en trekken, vooraan bij de kraam geposteerd. In een aantal kartonnen dozen zaten keurig dicht geseald pakketjes met een opschrift in onvervalst niet Nederlands.'Real instandtime for all everlasting', stond erop. De marktkoopman had zijn verhaal en daar was gewoon geen speld tussen te krijgen. "Zijn hier mensen die tijd tekort hebben?" vroeg hij aan zijn toehoorders. Veel mensen knikte of riepen, ja! Als u nu één zo pakketje koopt, dan heeft u voor altijd wat tijd in voorraad!" megafoonde hij met zijn harde standwerker stem. Hij hield een pakketje omhoog en riep nog harder," in deze verpakking zit zeker voor een jaar aan tijd op geborgen, het is een kwestie van openmaken en gebruiken als je tijd op is of als je meer tijd nodig hebt dan je op dat moment hebt!" Een van de belangstellende vroeg of hij de inhoud van het pakketje kon laten zien. Nee, dat kon niet. "Nooit doen, niet zomaar openmaken! riep de marktkoopman, als je dat doet vervliegt de tijd die er in zit a la minuut, dus echt geloof me, alleen open maken als je de tijd echt nodig hebt, niet eerder." Met al zijn geschreeuw en aanprijzen van zijn handel, had hij een ding waarschijnlijk expres tot het laatste toe geheim gehouden, de prijs! "Voor maar € 50.- plus een vol jaar garantie, dat is toch een koopje voor zo veel extra tijd." In een vloek en een zucht had hij heel zijn handel verkocht. Er waren zelfs mensen die een doos met een dozijn stuks kochten. “Want je kan er beter mee verlegen dan om verlegen zitten,"zei een van hen bij de hand. 
Ik keek in mijn portemonnee of ik nog een briefje van vijftig bezat, mijn vrouw had namelijk gevraagd wat fruit en groenten mee te nemen. "Dat komt een andere keer wel,"mompelde ik. Met een beetje schaamte kocht ik zijn allerlaatste pakketje met tijd.
"En? vroeg mijn vrouw, heb je nog wat lekkere groente en fruit kunnen kopen?" Ik schudde van nee en vertelde haar dat ik iets heel nieuws had gekocht."Ik heb tijd gekocht!"riep ik vol trots. Na het open maken van het pakketje kwamen er vier AA batterijtjes te voorschijn, met een keurige brief er bij. 'Met deze vier super batterijen kunt u, als u ze plaats in een elektrische klok, hem zeker weer voor een hele tijd laten lopen, u heeft een jaar lang garantie op de werking van deze super batterijen, stond er in. Die avond aten we alleen een boterham met tevredenheid, terwijl de keukenklok irritant zachtjes de tijd weg tikte.

No comments: