Wednesday, August 8, 2007

Baas boven baas

Wilt u ook zo graag met rust gelaten worden, als u in een winkel op zoek bent naar iets wat u wel weet wat dat is, maar de verkoper of verkoopster niet. "Kunt u vinden wat u zoekt meneer?"of nog erger, "volgens mij kunt u niet vinden wat u zoekt, zal ik u even helpen meneertje?"Het is een zeer iritante en ongewenste onderschatting van de kracht van de eigen zoekmachine, in mijn kop. Maar bovenal het verstoord mijn goede humeur en brengt het in een mineurstemming. Dit keer was ik beslist niet van plan mijn zoektocht naar een speciaal boek, te laten verstoren door al te overijverig winkelpersoneel. Bij mijn binnenkomst vroeg ik direct aan een van de verkopers, of de baas of eigenaar van de zaak aanwezig was, of die er was wist hij niet zeker. Als het wel zo was, of ik hem dan ook direct kon spreken, was mijn volgende vraag. Na wat heen en weer gefluister tussen het overige personeel, kwam het nogal vreemde antwoord. Ze wisten eigelijk niet wie hun baas was. Hij was er nooit en liet alleen maar van zich horen via de telefoon of een internet verbinding. Nu greep ik mijn kans, een nooit geziene baas, die baas zou ik wel eens kunnen zijn, het lijkt brutaal, maar een ondeugend avontuurtje moest kunnen. "Ik ben jullie baas", brulde ik door de winkel, " zien jullie dat niet, van nu af aan wil ik niet meer hebben dat jullie klanten lastig vallen met stomme vragen!" Nu zult u wel denken dat ze geschrokken waren van mijn brute optreden als ongeziene baas, maar niets was minder waar. Al het personeel, van eerste verkoper tot de boekenwurmerige boekenplankvuller, ja zelfs de bloedmooie kassière, omhelsde mij innig, eindelijk wisten ze wie hij was, de grote onbekende werkgever. Ik heb heel de ochtend in de boeken zitten snuffelen, af en toe kreeg ik een plasticbekertje met zwarte koffie, maar verder bleef het bibliotheekmuisstil in de winkel. Na het vinden van het gezochte boek, mocht ik niet eens afrekennen van de mooie kassière."U heeft het boek immers toch al lang betaald", zei ze een tikkeltje sensueel en ondeugend lachend, en ja, dat was natuurlijk zo.

No comments: