Monday, June 4, 2012

Oudhout


Het is wel begin juni, maar met maar net 10 graden hartstikke koud. Het regent al de hele dag, en weet je, daar krijg ik zo'n, ik ga niet uit huis niet naar buiten gaan gevoel van.
De houtkachel opstoken, lekker laten branden, een boek op schoot, laat de boeren maar dorsen, denk ik dan, maar dat gaat ook niet met dit weer, stom bedacht. Het boek had als titel:'Het verborgen leven van bomen', een pil van 497 bladzijden, allemaal alleen over het leven en het wezen van bomen. Meer dan 60000 verschillende soorten zijn in de loop van vele jaren speuren determineren en identificatie bij de wetenschap bekend geworden. De schrijver,Colin Tudge, gaat er echter van uit dat dit slechts een vierde deel is van het echt aanwezige bomen areaal. Van alle bomen die er op de wereld zijn, groeien de meeste soorten in de tropische regenwouden, zoals het Amazone gebied en andere immense grote wouden.Sommige bomen zijn ook tegenwoordig met hun verschijningsvorm van meer dan 4ooo jaar de oudste nog levende aardbewoners. Archeologen spreken met respect over de datering van de steentijd, de bronstijd en ijzertijd en wat recenter over de industrialisatie met als beging van het stoomtijdperk. Tegenwoordig hebben we het tijdperk van de elektrische aandrijving met afscheid van de verbrandingsmotor, zon wind en getijden als energie opwekking, lucht en ruimtevaart gaan zelfs over de tijdgrenzen heen. Het computertijdperk, niet meer weg te denken want zonder deze vernuftige technologie stagneert onze moderne samenleving . Al deze genoemde tijden zijn, of allang verdwenen in de geschiedenis of worden een keer geschiedenis. De Houttijd is echter altijd bij de tijd gebleven, al die miljoenen jaren is het levend hout niet verdwenen uit de tijd. Ik lees verder: mensen zoals we nu zijn zouden niet eens ontwikkeld zijn als er geen bomen zouden zijn geweest. Ik schenk me zelf nog even een kop thee in, en lees, hout is ook de oudste werkelijk herbruikbare duurzame brandstof. Mensachtige dieren leefde in bomen en wat nog leuker is ze leerde het vuur minstens een half miljoen jaar geleden gebruiken. 
Ik ben pas op bladzijde 52, de kachel vraagt om brandhout, met een heel ander gevoel leg ik een stukje van het eeuwige lijf op het vuur en fluister, "bedankt boom."

No comments: