Thursday, January 4, 2018

Schouderophalen

"Pap waarom haal je je schouders op?",'vroeg de zoon aan zijn hoogbejaarde vader. "Kijk jongen dat is een oude gewoonte die nog stamt uit de tijd dat iedereen hier uit de streek nog zijn schouders ophaalde. Nu doet vrijwel niemand dat nog, maar toen ging haast iedereen schouderophalend door het leven." "Ik zal je daarover eens een bijzonder verhaal vertellen. Daarna moet jij maar zeggen wat je er van vindt,"vervolgde zijn vader. Terwijl hij rustig op een afgezaagde boomstronk ging zitten begon hij zijn verhaal.
Vroeger woonde er in deze streek een heel apart volk, een volk dat mooi en vriendelijk te gelijk was. Iedereen kende iedereen en niemand zocht ruzie of kiftte met elkaar. En als er een al een conflict dreigde te ontstaan was er een groep van wijze mensen en bijdehante kinderen die daar een oplossing  voor had bedacht. Een van de meest gebruikte oplossing was het schouder ophalen, daarmee werd aangegeven dat iedereen die maar enigszins was betrokken bij het ontstaan van de onmin, zijn schouders op moest halen, als een soort manier van sorry en niet ter zake toe doen. Er werd zelf een soort handboekje verspreid waar in stond voor welke zaken men z'en schouders op kon halen.
Maar op een gegeven moment is het volk van de schouderophalers tijdens een veel te zachte winter plotseling met de noorderzon naar koudere streken vertrokken. Waarheen precies? niemand weet het precies. En als je het aan sommige van de achterblijvers vraagt, halen ze hun schouders op.
De zoon keek zijn stokoude vader schouderophalend aan terwijl de warme tranen over zijn koude wangen biggelde.        

No comments: