Tuesday, November 28, 2017

Gute nacht freunde nr.2
"Ik heb een bindende afspraak met hem." Hij was een tikkeltje over strest, de man, die op die late avond, met een zwaar Duits accent naast mij op de perronbank ging zitten. "Weet u, ik heb hem vanmorgen wel losgelaten, maar ja, of hij alles begrijpt, ik weet het niet." Ik keek hem met een simpele niet begrijpende blik aan. Losgelaten? een bindende afspraak? ik begreep echt niet wat hij in dat half Germaans van hem wauwelde. Hij keek op zijn smartphone."Nee, ik heb geen sms'je of berichtje gemist, ik snap er geen jota van," ratelde hij verder. 
Ik stond op en vroeg hem:"ik ga  koffie halen, heb je ook zin in een tasse schwarzer kaffee?" Nee dat wilde hij niet, “eine bücksen pils, das ist wel oké ja”. Wat doe je in zo’n geval? ik zoek het niet op hè, het is gewoon het onbegrijpelijke gedrag van sommige mensen. Maar oké koffie en pils verbroederen meer dan de zoveelste vredesconferentie. Hij was uitvinder van beroep, dat had ik wel begrepen na een wat warrige uiteenzetting over wat hem zo bezig hield. Zijn laatste uitvinding was een virtuele postduif. Ik zij hem dat onze lieve Heer die uitvinding al gedaan had."Natürlich das begreifen ich," schaterde hij in onvervalst Duits en daarna in het Nederlands, " niet een van vlees en bloed en veren, nee man die van mij is heel anders." Het was even stil tussen ons want een goederentrein denderde met veel kabaal het perron voorbij. Toen het weer te doen was om elkaar te verstaan, riep hij, "kijk daar is hij," hij wees naar het scherm van zijn smartphone. Inderdaad daar was een soort vogeltje te zien. "Das ist meine brieftaube ja, mijn  postduifje Birdy!" riep hij als een ware Einstein. Na een soort code te hebben ingetikt zat het schermvogeltje ineens in levende lijve op zijn schouder te koeren. Echt, ik wist niet wat ik moest zeggen, is dit weer iets van die moderne tovenarij? of word ik gewoon belazerd en als dat zo is, hoe dan? Het lege bierblikje stond nog naast mij op de bank toen ik hem zag verdwijnen ergens op een roltrap, of toch nee, zat hij nou in die trein die daar net vertrok? Goed en wel, toen ik het lege blikje oppakte om het in de afvalbak te gooien, hoorde ik een stem uit het blikje zingen, "Gute nacht freunde, es wird zeit für mich zu gehen!"

No comments: