Wednesday, March 9, 2011

Gute nacht freunde

"Ik heb een bindende afspraak met hem." Hij was een tikkeltje over strest, de man met een Duits accent die naast mij op de perronbank ging zitten. "Weet u, ik heb hem vanmorgen wel losgelaten, maar ja, of hij alles begrijpt, ik weet het niet." Ik keek hem met een niet begrijpende blik aan, losgelaten en een bindende afspraak, ik begreep echt niet wat hij in half Nederlands wauwelde. Hij keek op zijn gsm,"nee geen sms'je of oproep gemist, ik snap er niks van," ratelde hij verder. Ik stond op en zij tegen hem,"ik ga en beker koffie halen, heb je ook zin in een bakkie pleur?" Nee dat wilde hij niet, ein blikke pils, dat was wel oké. Wat doe je in zo'n situatie, want ik zoek het niet op, het is gewoon, dat onbegrijpelijke gedrag van sommige mensen. Koffie en pils ze verbroederen beter dan de zoveelste vredesconferentie. Hij was uitvinder van beroep, dat had ik wel begrepen na een wat warrige uiteenzetting van wat hem zo bezig hield. Zijn laatste uitvinding was een postduif. Ik zij hem dat onze lieve heer die uitvinding al gedaan had. "Natuurlijk, dat begrijp ik," schaterde hij in onvervalst Duits, "een van vlees en bloed en veren, nee die van mij is heel anders." Het was even stil tussen ons want een aantal sneltreinen denderde het station met veel kabaal voorbij. Toen het weer te doen was om elkaar te verstaan, riep hij, "kijk daar is hij," hij wees naar het schermpje van zijn mobiel. Inderdaad daar was een soort vogeltje te zien. "Dat is mijn postduifje Birdy!" riep hij als een ware Einstein. Na een code te hebben gebruikt zat het schermvogeltje ineens in levende lijve op zijn schouder te koeren. Ik wist niet wat ik moest zeggen, is dit moderne tovenarij? of word ik belazerd en als dat zo is is, hoe dan. Het lege bierblikje stond nog naast mij op de bank toen ik hem zag verdwijnen ergens op een roltrap, of nee, zat hij nou in de trein die daar net vertrok? Toen ik het lege blikje oppakte om het in de afvalbak te gooien, hoorde ik een stem uit het blikje zingen, "Gute nacht freunde, es wird zeit für mich zu gehen!"

No comments: