Monday, May 5, 2014

Vrijheid is

Nadat ze uren met elkaar hadden gedebatteerd over wat vrijheid is, waren de meningen nog steeds gevangen in hun eigengereidheid.
Om deze impasse te doorbreken zochten ze gezamenlijk de oude wijze man op om antwoord te krijgen op de vraag wat vrijheid is.

De oude wijze man nodigde hen uit om in een halve maanvorm te gaan zitten.Hij zelf nam in het midden van de menselijke sikkel plaats.
En sprak,"ik heb jullie bewust in deze vorm laten zitten, deze vorm is al een deel van het antwoord wat in jullie zelf aanwezig is.
Een gesloten cirkel maakt vrijheid onmogelijk, nergens is hij te doorbreken iedereen moet in de cirkel blijven. Ik noem dit geen vrijheid maar gebondenheid. Als een van jullie hier in zo'n situatie zit, doe er wat aan en laat je niet wijsmaken dat je ook vrij kunt zijn in gebondenheid. Ik vertel jullie nu wat echte vrijheid is.Vrijheid is, als je een vogel bent, geen kooi of ren, maar een eindeloze vrije vlucht in de lucht. Vrijheid is, als je een vis bent, geen aquarium of vangnet maar een onpeilbare zee, een glad spiegelend meer of wilde rivier.Vrijheid is, als je een dier bent, geen stal, omheining of dierentuin maar de uitgestrekte bossen en onafzienbare steppen. Vrijheid is, als je een mens bent, geen grenzen geen oorlog geen discriminatie, maar een wereldwijde acceptatie van elkaar.Dat is de vrijheid waar we niet voor moeten vechten, niet voor moeten strijden, maar  die we kunnen bereiken door hem zelf te zijn voor anderen."    
 

No comments: