Thursday, March 20, 2014

Dom en wijs

Er was eens een zichzelf wijs vindend man. Praten deed hij als de allerbeste, maar echte wijze praat was hem niet gegeven.
Omdat hij veel toehoorders had die vonden dat hij de waarheid sprak, de waarheid zonder maar een woord te liegen, ging de zichzelf wijs vindende man op den duur van verwaandheid naast zijn schoenen lopen. Nu is het zo, dat als je te lang naast je schoenen loopt je welhaast domme praatjes moet gaan vertellen om de pijn aan je voeten te verbergen. Zo vertelde hij, de aan zijn lippen hangende volgelingen, dat alle kwade en alle vervelende dingen in hun leven werden veroorzaakt door de buitenlandse schoenenverkopers die hier werkte. Zij waren het probleem. Hij vroeg aan zijn volgelingen om voortaan geen schoenen te kopen en alleen maar Nederlandse klompen te dragen..Alle buitenlandse schoenenverkopers moesten ze het land uit te jagen. "Het is hun schuld dat ik naast mijn schoenen loop,"brulde hij als een nijdige blonde leeuw.
En zo gebeurde het dat iedereen, met een beperkte eigen mening en denkvermogen, op klompen ging lopen. Alleen de zichzelf wijs vindende man vond dat te boergelijk hem, hij bestelde 10 paar maatschoenen voor zijn pijnlijke voeten in Afrika. Want verschil tussen dom en verzonnen wijs zijn moet er wel zijn.

No comments: