Monday, October 8, 2012

Nootje pinnen

Met verbazing zag ik een forse kraai de Notenkrakerssuite  van Tsaikovski dansen. Zijn haast potsierlijke  dans vond plaats in een autoluw achterafstraatje. Het straatje heeft aan een kant huizen aan andere kant een drassig hondenpoep trapveldje waar een paar walnoten bomen staan. Kraaien hebben meer verstand en geheugen dan dat je zo op het eerste gezicht zou denken. Ze weten immers, 'hé het is weer walnotentijd'. Normaal gesproken zie ik nooit kraaien in dat straatje, nu wel, dus ziedaar het kraaien geheugen. Walnoten zijn niet voor de poes, of misschien alleen om mee te spelen, meer niet. Nee walnoten zijn er eigenlijk puur  en alleen voor zichzelf, het zijn de embryo kindjes van de boom. Het kraaienverstand vindt dat maar soft, stel je voor noten kindjes, nee, het is eten, dat is de hardcore business van de kraai.
Met een walnoot in zijn snavel geklemd danste hij op de rand van het trottoir een soort ritmische dans, geen muziek maar soms een komisch geschraap uit zijn kraaien keel, gekrakeel  met ritme, knap hoor.
Met een bepaalde regelmaat sloeg hij de walnoot tegen de trottoirband net zolang dat hij openbarstte, het smikkelen kon beginnen. Als er heel veel noten zijn is het zaak ze voor tijden van voedselschaarste ergens op te bergen. Dat doet een kraai zelden in de grond, hij weet namelijk dat ze dan gaan rotten en schimmelen, schimmelkaas kan lekker zijn, maar schimmelnoten zijn bah, ook voor kraaien. Nu komt het kraaienverstand om de hoek loeren, goed droog opbergen, hoe doe je dat? nou ergens onder een afdakje of onder een dakpan stoppen. Computers hebben een harde schijf met geheugen, nou kraaien hadden dat allang voordat er computers bestonden. Ze weten na maanden precies waar ze de noten hebben verstopt. Het kan dus gebeuren dat er midden in de winter een kraai boven op de nok van een dak de Notenkrakerssuite van Tsaikovski aan het dansen is. Eksters hebben een Feyenoord Ajax verhouding met de kraaien. Ze lijken dom maar zijn veel slimmer, ze doen niet aan noten bankrekingen, zij kijken waar de kraaien hun voorraad hebben verstopt, en doen aan skimmen, door gestolen nootjes te pinnen.    

No comments: