Tuesday, December 4, 2007

De geef dieven

Met een harde knal plofte het voor mijn voeten op straat. Dat 'het', was een zilverglinsterend portemonneetje, eentje met zo’n koperen knipsluiting. "Waar komt dat nou in eens vandaan vliegen?"Was mijn eerste reactie. Een kleine kolonie ruzie makende kauwtjes en kraaien, scheerde rakelings over mijn hoofd. Ik denk dat zij de dieven waren, want ze maakte erg veel kabaal toen ik het 'ding' opraapte. In een andermans portemonnee kijken doe je niet, het is een al jong geleerde ongeschreven wet. Maar in dit geval breekt nood de wet, anders is er geen mogelijkheid om de rechtmatige eigenaar of eigenaresse op te sporen. Wat los geld en een briefje van vijf euro, verder niets als identificatie. Jammer dacht ik, maar net toen ik verder liep, zag ik een jongentje van een jaar of zes zeven, huilend voor bij komen rennen."Die rot kraaien hebben mij portemonneetje gestolen", riep hij huilend. Ik zie er gelukkig niet uit als een kraai, dus riep ik naar hem dat ik z’n gestolen geld met verpakking en al had gevonden. Ik heb nog nooit zo snel een huilgezicht zien veranderen in een lachebekkie. Hij vertelde mij dat hij sinterklaas cadeautjes wilde gaan kopen voor zijn vriendinnetje, maar dat hij eigenlijk, bij het na tellen van zijn geld, net iets te weinig had om een mooi boekje voor haar te kopen. Toen," in eens hadden die zwarte rot vogels ook nog eens mijn portemonneetje te pakken”, riep hij nog steeds een beetje boos. “Zit er alles nog in?” Vroeg ik hem een beetje nieuwsgierig. Hij deed het knipje open.”kijk nou eens, die kraaien hebben er een briefje van tien euro bij gestopt,” riep hij helemaal verbaasd. Hoe dat kon, dat wist hij niet, ik wel. Uit zijn broekzak pakte hij een plastiekje zakje met een krentenbol, In een oogwenk tijd zag het zwart van de kraaien en kauwen om ons heen. Want iets krijgen is dan pas echt leuk als je ook iets terug kunt doen, al was het maar met een verkruimelde krentenbol.

No comments: