Tuesday, June 16, 2020

Afstand

"Ik ben op zoek naar de uitgang meneer, weet u waar die is?" Samen stonden we in een door plexiglas in tweeën gedeelde lift van het bankgebouw. "Op de begane grond,"riep ik met enige stemverheffing. De fragiele dame knikte, haar zilverwitte haar golfde als een witte mist om haar lieve gezicht. "Ik ben al twee keer op en neer geweest maar hij stopt niet op de begane grond, ik begrijp er helemaal niets meer van." Aan haar ogen kon ik zien dat ze het niet leuk vond, "dat stomme gedoe." Daar ik ook op weg was naar de uitgang gaf ik haar te verstaan dat ze achter mij aan kon lopen als de lift stopte. Toen de lift op de begane grond aan kwam ging de deur niet open, wat ik ook probeerde. Na een druk op de intercomtoets gaf een computerstem info.'In verband met de aangescherpte veiligheidsmaatregelen kunt u geen gebruikmaken van deze uitgang, volg de gele looproute die is aangegeven op de eerste verdieping."  Ben ik nou zo dom dat ik dit niet gezien heb, zou kunnen. Op de eerste verdieping ging de liftdeur wel open en konden we samen, op gepaste afstand, de gele route lopen die eindigde in een soort aangepaste bouwlift die tegen de gevel was aangeplakt. Een echte liftboy, met mondkapje en al, bediende de lift. Toen we op straatniveau waren beland opende de zilvergrijze dame haar handtas, griste een briefje van €50 te voorschijn en frommelde het in de uniformzak van de liftboy. "Hier jongen jij weet tenminste hoe het hoort, dat stomme afstand houden maakt van mensen onmensen." Ze knikte met een ondeugende knipoog naar mij toen ze in een gereedstaande zilverkleurige limousine met chauffeur stapte.       

No comments: