Sunday, June 21, 2015

Moervogel/Schroefboom

Ik weet een land dat nog verder is dan het einde van de wereld.
Wat een onzin is dit nou weer, maar ja...Heus echt, ik weet er alleen van en niemand anders. Dus luister.

In dat land leven gewone en heel bijzondere dieren.In het bos krioelt het van piepkleine mieren torretjes en vlindertjes die niet groter zijn dan een punaise. Veel vogels lijken op de vogels die ook bij ons voor komen. Maar er is een vogel die ik nog nooit ergens op de wereld had gezien. Juist daar wilde ik het over hebben, een aparte vogel dus.
Ik heb hem, omdat niemand anders dat al had gedaan, de Moervogel, of de Aves croceus suavis tomaro. genoemd. Voor de niet kenners van latijn, de gele vlotte draaivogel. Het vogeltje heeft normale vleugels en dito snavel. Maar ik ontdekte, zijn pootjes, daar is iets vreemds mee aan de hand, of  beter gezegd, aan de poot. Ze hebben geen gewone tenen of klauwtjes. In plaats daarvan zitten er een soort stompjes aan die op moeren lijken. Heel onhandig, leek mij. Maar niets is minder gebleken nadat ik enkele dagenlang de vogels gespot had.
Ze leven namelijk in symbiose,in samenwerking dus, met  een voor mij totaal onbekende bomensoort. In de door mij geraadpleegde literatuur over bomen  is er niets van te vinden. Geen enkele naam en geen soort beschrijving. Zoals gebruikelijk is, is dan de ontdekker de naamgever, dus noemde ik hem simpel en gewoon de Schroefboom, of de Torticollis pendunculus. Het was een prachtige boom in heel zijn typische verschijningsvorm.Groot, hoog en zeer dicht bebladerd met geveerde bladeren.Daarnaast is hij het hele jaar door goed bezet met oranjegele trechtervormige bloemen. Bij elke bloemsteel steekt een soort schroefachtig takje als een priempje omhoog. Het bewuste vogeltje fladdert even boven een schroeftakje en met een snelle draaibeweging zit het beestje met een van zijn pootjes vastgeschroefd vlak naast de bloem om zo, heel comfortabel, de honing er uit te likken.
De Moervogel en Schroefboom, het lijkt zo gewoon, maar je moet het maar verzinnen.

No comments: