Thursday, October 16, 2014

Blindganger

"Zonder opdringerig te zijn zou ik je willen vragen niet zo irritant naar mij te staren." We stonden met nog meer reizigers bij de bushalte op vervoer te wachten en een van de wachtende stoorde zich blijkbaar aan een lange donkere man die hem, althans dat dacht hij, als maar aan staarde.De als starende bedoelde man begreep waarschijnlijk niet dat de opmerking aan hem gericht was , want hij veranderde totaal niet van houding. "Jongen, zei ik, je moet je niet zo druk maken, kijk nou even gewoon wat er echt aan de hand is." De lange donkere man had een wit rode stok in zijn hand en onder zijn arm hield hij een laptoptas geklemd. " Sorry meneer, zei hij, ik ben slechtziend, maar stopt deze bus bij het asielzoekerscentrum?" Hij sprak vlekkeloos Nederlands.
"Ik zei je toch, ze doen net of ze blind en doof zijn en maar profiteren van onze gastvrije samenleving," snierde een van de wachtende.
Ik vond het nu wel genoeg en tijd voor een gepeperd antwoord op zulke domme racistische opmerkingen. Maar daar kwam de bus en werd het gewoon netjes duwen en voordringen geblazen. Even later zat ik naast de schijnbaar onverstoorde man die naar het asielzoekerscentrum had gevraagd. "Ik zal mij eerste eens even voorstellen ik ben Ronny Hollander, ik ben tolk in een aantal Afrikaanse talen."
Ik verontschuldigde mij voor de opmerkingen die zonet door een paar mede reizigers waren gemaakt. "Meneer ik reageer daar nooit op. Weet u, ik ben misschien meer Nederlander dan hun, gewoon ergens in de polder tussen de koeien geboren, ja ja dat is echt zo, een boerenzoon dat ben ik!" hij lachte van oor tot oor.      

No comments: