Op een dag kwamen er heel veel mensen van verschillende pluimage naar het stokoude dorpsplein. Het was de dag dat de oude wijze man van de streek een soort raadgevend verhaal vertelde dat antwoord gaf op de meeste gestelde vragen van de aanwezige mensen. Na een uur of iets meer tijd naar hen geluisterd te hebben, zei de oude wijze man dat een van de aanwezige hem de vraag kon stellen die ze met elkaar hadden uitgekozen.
De vraag ging deze keer over kiezen en keuzes maken. Hoe doe je dat zonder hebzucht en ruzie?
De wijze oude man vroeg zijn publiek gewoon ergens op het dorpsplein te gaan zitten, zodat hij hun gezichten goed kon zien.
"Als ik in jullie gezichten kijk, zie ik het spiegelbeeld van jullie verwachtingen."
"Luister en oordeel zonder oordeel."
"Ergens langs de weg naar de grote stad had een rijke boer zeven jute zakken neer gezet.De zakken waren stuk voor stuk ergens mee gevuld. Zo was er een zak met goud, een met zilver, een met edelstenen, een met graan, een met suiker, een met zout en tot slot een zak met bloemenzaad.Omdat het op die dag markt was in de stad kwamen er heelveel mensen langs. De boer stond met zijn vrouw en vijf kinderen bij de zakken om iedereen die langs liep te vragen uit welke zak ze een handvol wilde meenemen. Jullie raden het al, de zak met goud was het eerste leeg daarna die met zilver, edelstenen., graan, suiker en zout.Tegen het einde van de dag was alleen de zak met bloemenzaad nog helemaal vol. Niemand wilde bloemen zaaien.
Net toen de boer de lege zakken ging opruimen kwam er een meisje aan gerend." Boer ,boer!" riep ze van uit de verte, "mag ik een handje bloemenzaad om bij ons in de tuin te strooien, want daar worden mijn pa en ma altijd zo vrolijk van."
Laat in de middag had de boer de hele zak met bloemenzaad bij het meisje voor de deur gezet. In het voorjaar kwamen er overal de mooiste bloemen te voorschijn. Zoveel en zo schitterend dat de mensen uit de stad kwamen kijken en zich afvroegen waar deze bloemenzee vandaan kwam. "Jullie hadden de keus maar jullie waren blind voor het mooiste," lachte de boer.
Wednesday, October 12, 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment